Smart Home

Cat costa sa-ti montezi un aparat de aer conditionat acasa?

Costuri instalare aer conditionat la apartament sau casa

Beneficiile utilizarii unui aparat de aer conditionat raportate la costul de achizitie si montaj, reprezinta confortul si calitatea unui aer curat si asigurarea unei temperaturi optime a aerului din locuinta.

Temperaturile ridicate din perioada de vara si faptul ca petrecem tot mai mult timp in casa, ne-au determinat pe multi dintre noi sa achizitionam un aparat de aer conditionat, util atat in zilele toride de vara, cat si primavara sau toamna, daca vorbim de aparate cu Inverter care au si functie de incalzire a aerului.

aparat aer conditionat tesla
aparat aer conditionat tesla

Cat costa sa-mi montez un aparat de aer conditionat?

Probabil multi v-ati intrebat care sunt costurile pentru cumpararea si instalarea unui aparat de aer conditionat, la apartament sau la casa. Practic vorbim de doua costuri aici: achizitia aparatului si costurile serviciului de montaj in locuinta.

Preturile aparatelor de aer conditionat variaza in functie de putere, functii si producator. Capacitatea unitatii de racire este masurata in unitati BTU/h, acestea fiind cumva corelate cu volumul de aer racit. Pretul unui aparat de aer conditionat cu kit de instalare inclus incepe de la 1100 lei.

De exemplu, pentru o incapere de 25 m² este recomandata o unitate de 12000 BTU/h. Pentru un apartament de 50 m² puteti instala o unitate mai mare de 18000 BTU sau puteti monta 2 unitati de 12000 BTU. Exista si posibilitatea achizitiei unui sistem AC multi-split, care foloseste o unitate exterioara care alimenteaza doua unitati interioare de aer conditionat.

Iata cateva dintre cele mai bune aparate de aer conditionat si preturile acestora:

Si pentru ca AC-ul este o investitie pe termen lung, este important sa ti cont de cateva sfaturi pentru achizitia unui aparat de aer conditionat potrivit cerintelor tale. Gasesti mai jos cateva caracteristici, functii si specificatii tehnice importante ale aparatului de aer conditionat.

  1. Alege capacitatea de racire corect, in functie de suprafata incaperii in care se va monta. Achizitia si montajul unei unitati de putere prea mare sau sub-dimensionata, poate duce la un consum ridicat de energie sau la incapacitatea de a racii suficient.
  2. Daca iti doresti utilizarea aparatului de aer conditionat si pentru incalzire, alege un model cu Inverter. Retine insa ca aparatul de aer conditionat nu incalzeste suficient in perioadele cu temperaturi foarte scazute, sub -10-15 grade. Se poate insa utiliza ca sursa suplimentara, pe langa centrala termica, sau alta sursa de incalzire. In schimb este foarte bun de utilizat primavara sau toamna, pentru incalzirea usoara a aerului din locuinta.
  3. Nu cumpara un singur aparat pentru a racii tot apartamentul. Utilizarea unui singur aparat de aer conditionat pentru mai multe incaperi functioneaza doar in anumite conditii: de exemplu, daca se poate monta tubulatura in plafon si grile pentru aer in fiecare camera. Povestea cu „montez intr-o camera si stau cu usile deschise” iti va aduce un aer de congelator in camera in care e montat si aer usor racit in celelalte incaperi. Daca nu ai o problema cu asta, atunci da, poti lua o unitate mai mare, setezi ventilatorul pe turbo si montezi unitatea interna sa „bata” spre usa camerei, pe care o vei tine deschisa.
  4. Daca ai un acvariu sau animale de companie si vrei sa ai o temperatura optima in locuinta, alege un model de aer conditionat cu Wi-Fi, astfel ca vei putea controla aparatul si temperatura printr-o aplicatie de pe telefon. Aparatul SMART se conecteaza la reteaua wireless din casa si il poti controla de oriunde, de pe telefon: poti sa-l opresti/pornesti, poti seta temperatura, poti seta modul de functionare.
  5. Alege un aparat cu clasa energetica A++ sau A+++. Fiind un aparat care functioneaza o mare perioada de timp, este important sa alegi un model economic, cu clasa de eficienta energetica ridicata. Toate modele care se gasesc in comert au afisat consumul anual de energie atat pentru racire, cat si pentru incalzire.

Cat costa montajul pentru un aparat de aer conditionat?

Desi pretul serviciului de montaj poate sa difere usor in functie de oras, un montaj standard costa intre 500-800 lei. De exemplu, instalarea in Bucuresti este in jurul sumei de 600 lei, in Tg. Mures 500 lei, in Cluj 600 lei .

Actualizare preturi 2023: Instalarea standard presupune doar o gaura de trecere in perete.

  • Montaj standard aer conditionat (pentru aparate cu chit inclus) unitate 9000-1200 BTU  ~ 600 Ron in limita a 3m de traseu.
  • Montaj standard aer conditionat (kitul este furnizat de instalator si inclus in pret) unitate 9000-1200 BTU ~750 Ron in limita a 3m de traseu.
  • Montaj standard aer conditionat  unitate 18000 BTU (in limita a 3m de traseu)~ 850 ron.

Preturile de mai sus au kitul de instalare (in cazul in care nu este inclus) ~150 lei/3m si tevile pentru agentul de racire, cablu alimentare curent electric si piese mici necesare. Inca 50 lei mai platiti pentru consola, sistemul de prindere al unitatii exterioare, daca nu este inclus in kitul standard al aparatului de racire aer (majoritatea aparatelor de aer condition nu au consola de prindere pentru unitatea exterioara).

Vezi oferte aparate aer conditionat la eMAG

Daca sunt necesare mai multe gauri de trecere in perete sau alte situatii non-standard, pretul de montaj poate creste. Serviciul de montaj aer conditionat se poate achizitiona si online. Gasiti aici cateva oferte de montaj, preturi incepand de la 569 lei.

Atentie! Pentru a beneficia de garantie, montajul trebuie efectuat de catre o firma autorizata, care la final va confirma prin stampila pe certificatul de garantie, punerea in functiune a aparatului de aer conditionat.

Stock Busters eMAG 2022 Oferte

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button