Financiar

Solutii inteligente de economisire cu SmartInvest

Sa economisesti bani inseamna sa-ti creezi propriul confort financiar.Banii pusi deoparte te vor ajuta sa treci peste un moment dificil care poate aparea in viata noastra: probleme medicale, pierderea locului de munca sau momentul pensionarii. Poti insa economisii si pentru un obiectiv personal: masina noua, vacanta, studii copii, casa noua, pensie, hobby.

Stiu, suna frumos  sa ai bani, insa pentru multi dintre noi, bariere precum „nu am bani”, „nu-mi ajung banii sa mai si economisesc”, „lasa ca vin altii”, ne-au adus in situatia in care tot ce avem este salariul lunar.

Care este cea mai buna modalitate sa economisesc? De cati bani am nevoie?

Sunt intrebari pe care cu siguranta le-am auzit candva insa fara sa primim un raspuns. Nu exista un raspuns exact la aceste intrebari. In schimb exista solutii potrivite de economisire pentru fiecare iar suma o alegem fiecare. Vreau doar sa te intreb: Cati bani economisesti intr-o luna de zile daca pui deoparte 1 leu in fiecare zi? Dar daca pui cate 2 lei in fiecare zi? Nu-mi spune ca nu ai 1 leu!?

Citeste si Cum sa economisesti pentru pensie

In zilele noastre poti face economii folosind instrumente precum contul de economii, depozitul bancar sau fondurile de investitii. Fiecare are plusuri si minusuri astfel ca este important sa ai toate informatiile inainte de a lua o decizie. Ce pot sa-ti spun eu este ca depozitele bancare clasice, pe langa perioada de economisire minima de 1 luna,3,6,12 au un randament foarte scazut, sub 1% pe an. Conturile de economii, la fel, au un randament ce tinde spre zero singurul avantaj fiind accesul oricand la bani (nu au scadenta).

Astazi insa vreau sa va vorbesc despre o solutie de economisire adaptata anului 2018: SmartInvest. 

Ce este SmartInvest Raiffeisen Bank?

SmartInvest te ajuta sa economisesti si sa faci investitii cat vrei, cand vrei, cat timp vrei si poti castiga mai mult decat prin depozitele clasice, pastrand un risc redus. Solutiile SmartInvest sunt compuse din trei fonduri deschise de investiii (FDI) administrate de S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A. (RAM) si nu au comisioane de subscriere sau rascumparare.

Partea buna este randamentul net superior unui depozit clasic dar si confortul si controlul permanent asupra banilor tai:

 1. Practic banii tai vor sta intr-un portofoliu de 3 produse care impreuna genereaza un profit superior oricarui depozit.
 2. In acelasi timp, ai acces la banii tai oricand doresti.
 3. Economisesti regulat in fiecare luna- banii sunt „mutati” automat in fondurile de investitii la o data aleasa de tine, in fiecare luna
 4. Nu ai comisioane la deschidere, depunere sau retragere

Exista doua variante ale SmartInvest Raiffeisen:

1.SmartInvest Now

Poti alege aceasta solutie daca obiectivele tale de economisire sunt pe termen scurt si mediu (pana la 3 ani).

2.SmartInvest Time
Solutie recomandata de economisire pe perioade mai lungi de 3 ani, putand beneficia de un randament potential mai ridicat.

Fonduri de investitii incluse in portofoliile SmartInvest

1. Raiffeisen Ron Plus
Fond deschis de investitii, avand un portofoliu preponderent format din titluri de stat locale, obligatiuni corporative si depozite bancare. Investitiile sunt realizate astfel incat riscul asociat acestora sa fie cat mai scazut. Fondul nu investeste in actiuni.

2. Raiffeisen Confort
Fond deschis de investitii care isi propune sa protejeze 95% din valoarea sumei investite pe un orizont de timp de 2 ani. Reprezinta cel mai conservator mod de a beneficia de evolutia favorabila a pietelor de actiuni (locale si externe).

3. Raiffeisen Benefit
Este fondul cu cea mai flexibila alocare din oferta Raiffeisen, avand in portofoliul sau actiuni (sau alte instrumente financiare care ofera expunere pe pietele de actiuni), obligatiuni corporative, titluri de stat sau depozite. Strategiile cantitative conform carora este administrat acest fond ii ofera posibilitatea de a se pozitiona corespunzator in toate scenariile de piata (inclusiv in perioadele de scadere). Este un fond deschis de investitii care, prin modul flexibil de alocare a banilor, te protejeaza in permanenta de variatiile extreme ale pietelor.

Datorita economisirii lunare si a diversificarii pe care ti-o ofera automat atat in termeni de risc cat si de randament, investitia in aceste solutii poate sa fie mai avantajoasa decat investitia directa in fondurile care le compun. Solutia de economisire Raiffeisen Bank se bazeaza atat pe principiul diversificarii, „Nu pune toate ouale in acelasi cos” cat si pe principiul costului mediu aplicat in etapa de economisire (economiseste regulat sume fixe)( (se poate folosi si in etapa de consum).

Mai multe detalii despre structura fondurilor de investitii si randamentul acestora gasiti la adresa www.raiffeisenfonduri.ro

Cati bani sa economisesc lunar?

Specialistii spun minim 10-20% din venit. De exemplu daca vrei sa economisesti pentru a avea o pensie decenta, recomandarea este sa pui deoparte 10% din venitul actual. Astfel poti ajunge sa ai o pensie care sa-ti asigure acelasi standard de viata pe care il ai in prezent. Poti face asta economisind intr-un fond de pensii dedicat sau folosind SmartInvest.

Iata cateva sfaturi pentru ziua de salariu:

 • plateste mai intai datoriile: rate, facturi curente, alte sume;
 • fa un exercitiu prin care sa-ti notezi sumele cheltuite in fiecare zi;
 • cumpara doar ceea ce ai nevoie;
 • cauta oferte si reduceri la cumparaturi;
 • mergi pe jos cand vremea si distanta iti permite: este si sanatos si faci economie de bani;
 • vinde lucrurile de care nu mai ai nevoie;
 • cumpara o cana filtranta, economisesti bani si timp

Warren Buffett spunea “Nu economisii ce ramane dupa ce cheltui. Cheltuie ce ramane dupa economisire(min 10% din venit).”

Sunt convins ca voi aveti mult mai multe idei decat mine si va invit sa le impartasiti aici. Voi cum economisiti bani?

Stock Busters eMAG 2022 Oferte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button