Smart gadgets

8 pasi pentru a alege un router wireless bun

Vremurile in care aveam o multime de cabluri introduse in diverse porturi pe un desktop din generatiile anterioare au apus de mult timp. Astazi avem laptopuri, am scapat si de fire, pentru ca avem Wi-Fi si receptoare foarte puternice pe noile modele de statii de lucru tip laptop.

Insa degeaba avem Wi-Fi de calitate pe laptop, module puternice si bine configurate, drivere, daca nu avem si cel mai bun router wireless. E destul de dificil sa iti gasesti unul pentru ca sunt multe oferte si foarte multe acronime pe care nu toata lumea le intelege. Dar nu e imposibil, daca stii la ce sa te uiti si ce detalii conteaza.

Un router este un hardware de retea ce permite comunicarea rapida intre reteaua locala si Internet. Daca vrem sa ii dam o denumire ceva mai tehnica ii putem spune gateway rezidential. Routerul tau iti ofera acces rapid la Internet fara sa ai nevoie de fire trase prin casa si de foarte multe configurari. Asigura si securitatea retelei, pentru ca are si parole diverse si standarde de securitate destul de inalte si bine configurate.

Orice router are si o componenta software, un firmware, care se actualizeaza automat sau manual si care permite utilizatorului sa controleze mai usor anumiti parametri prin intermediul unei interfete grafice. Tot acest firmware poate asigura si functionarea hardware-ului.

In practica, routerele conecteaza un modem la n dispozitive pentru a putea exista o comunicare reala intre dispozitiv si Internet. In retele mici routerele functioneaza ca servere DHCP, adresele IP unice fiind alocate automat. Conexiunea „pe fir” este convertita in semnal wireless, care e receptionat de un laptop, o tableta, un telefon si ai acces imediat la Internet pe respectivul dispozitiv.

Alegerea corecta a unui router wireless inseamna si o viteza buna la Internet, si o conexiune stabila, oricand ai nevoie de ea. Cum alegem insa in mod corect un router wireless?

  1. Procesor puternic, multi-core si cel putin 128MB RAM

Folosim un router pentru streaming video, pentru download, pentru backup de date, pentru gaming on-line, dar si pentru alte activitati care implica transfer foarte mare de date intr-o perioada scurta de timp, la viteze foarte mari, de preferat.

Daca ai multe dispozitive care vor avea nevoie de Internet va trebui sa comanzi un router wireless cu procesor puternic, multi-core, cel putin dual-core sau cu pana la opt nuclee. Frecventa procesorului trebuie sa fie mai mare de 2Ghz pentru a putea face fata tuturor dispozitivelor conectate simultan. 128MB de RAM e prea putin, dar e suficient pentru un router folosit de o singura persoana sau de doua, trei. E bine sa ai 256MB sau mai mult, 512MB-1GB RAM e ideal.

2. Doua benzi sau mai multe, cat de multe posibil

Un router wireless cu doua benzi sau trei e ideal. Routerul va „lansa” semnalul wireless pe doua frecvente sau mai multe. De regula avem 2.4Ghz care e potrivita pentru standardele vechi Wi-Fi 4 si toate care au mai fost in jurul sau sau 5Ghz, pentru Wi-Fi 6 si dispozitive care suporta 5G.

Unde e o zona aglomerata, cu multe routere, vei avea nevoie neaparat de banda de 5Ghz, ai viteza mai mare, stabilitate mai mare, desi acoperirea nu e asa de buna ca in cazul benzii de 2.4Ghz. Standardele Wi-Fi 5 si Wi-Fi 6, 802.11ac, respectiv 802.11ax vor merge perfect cu un router care suporta banda de 5Ghz. Plus ca te poti conecta la acelasi router cu dispozitive diferite, cu nume de retea si parole diferit.

3. Atentie la conventiile din denumirea routerelor, nu tine cont de ele

De multe ori am vazut in denumirile comerciale ale routerelor banda maxima teoretica. De exemplu, avem AC1200 sau AC1900. Noile routere au si Wi-Fi 6 in denumire ca sa atraga clientii. Nu cumpara un router care promite „doar” 1750 si incearca sa te gandesti si la cel de 1200 banda absoluta teoretica. Nu comanda routere sub 1200, pentru ca nu vei primi un router modern, ci unul mai vechi. Cele cu banda totala mai mare vor asigura si stabilitate, vei avea o siguranta mai mare si viteza mai mari in practica, in viata reala.

4. Viteze in viata reala

Tot ce vezi in descrierile routerelor sunt viteze teoretice. Trebuie sa cauti teste facute si videoclipuri, imagini de la diversi utilizatori care au prezentat si testat respectivul router ca sa te asiguri ca vei avea cele mai bune viteze pentru pretul platit.

Le poti compara, poti merge la cineva care are deja dispozitivul dorit si poti compara routerul pe LAN si WAN sa vezi ce viteze poti obtine in realitate. Tine cont ca viteza obtinuta depinde si de echipamentul tau, deci investeste intr-un laptop care are module wireless de calitate.

5. QoS avansat

Un QoS adaptiv si nu manual ar putea fi de folos, la fel si unul Inteligent sau Dinamic. Tipurile avansate de QoS sunt utile pentru ca te ajuta sa administrezi banda de internet si sa o „imparti” automat, in functie de niste algoritmi, fara sa te stresezi prea tare si sa iti prinzi urechile de fiecare data.

Cand vor fi transferuri de fisiere foarte mari in acelasi timp QoS-ul avansat va deveni extrem de util, deci e bine sa il ai printre caracteristicile routerului modern pe care vrei sa il cumperi.

6 Integrare smart-home.

Deja avem in locuinte dispozitive smart cu diversi senzori. Ca sa ii administram mai usor ar fi bine sa cumparam routere care suporta tot felul de asistenti inteligenti si servicii de automatizare a sarcinilor, de exemplu care suporta IFTT. Asa poti sa te joci cu routerul cum vrei si sa dai enable si disable la diverse functii fara sa il atingi. O aplicatie dedicata va fi utila daca iti doresti sa iti controlezi routerul de la distanta.

7. Suport pentru Mesh Wi-Fi.

Sistemele Mesh Wi-Fi sunt din ce in ce mai populare, unele firme producatoare de routere le vand ca dispozitive separate, altele le integreaza in ce dispozitive au produs deja. Le poti folosi cu alte produse din ecosistemul lor pentru a putea realiza sisteme Wi-Fi.

8. Alte caracteristici utile pentru un router wireless:

VPN, antivirus, firewall, securitate avansata. Dar daca vrei sa ai acces la aceste caracteristici avansate nu cumpara routere ieftine, cumpar unele care au macar dual-core, 256MB RAM sau 512MB/1GB RAM, de preferat. Si nu uita si de existenta unor porturi USB 3.0 sau mai noi, daca vrei sa poti conecta si diverse dispozitive, imprimante, memorii flash usb sau HDD-SSD externe puternice.

Daca ai deja un router wireless bun, dar nu ai semnal suficient in fiecare colt al locuintei, atunci un amplificator wifi este solutia pentru tine. Pe Techguru.ro vei gasi o lista cu cele mai bune amplificatoare wifi si un ghid pentru alegerea celui mai bun extender wireless.

Stock Busters eMAG 2022 Oferte

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button