luni , 21 septembrie 2020
Internet of Things (IoT)
Internetul lucrurilor

O explicatie simpla a Internet of Things sau Internetul lucrurilor

„Internetul lucrurilor” sau Internet of  Things (IoT) devine din ce în ce mai mult un subiect de conversație în creștere, atât la locul de muncă cat și în viata privata. Este un concept care are nu doar potențialul de a influența modul în care trăim, dar, de asemenea, si modul în care lucrăm. Dar ce este mai exact „Internetul lucrurilor” și ce impact va avea pentru tine, daca este cazul?

Există o mulțime de complexități în jurul „Internetul lucrurilor”, dar vreau să rămânem la elementele de bază. Multe conversații tehnice și legate de politici dar si mulți oameni sunt încă in faza de a  înțelege  basicul in acset domeniu/

Internet în bandă largă a devenit mai disponibil pe scară largă, costul de conectare este în scădere, mai multe dispozitive sunt create cu capabilități Wi-Fi și senzori încorporați în ele, costurile tehnologice scad, iar penetrarea smartphone este una covârșitoare. Toate aceste lucruri creaza contextul perfect pentru dezvoltarea IoT.

Deci, ce este Internetul de lucruri?

IoT este conceptul de conectare, practic orice dispozitiv cu un on și off care se conecteaza la Internet (și / sau unul de altul). Aceasta include totul, de la telefoane mobile, aparate de cafea, mașini de spălat, căști, lămpi, dispozitive ușor de purtat și aproape orice altceva vă puteți gândi. Acest lucru se aplică și componentelor de mașini, de exemplu, un motor cu jet de avion sau televizorul, centrala termica din apartament Așa cum am menționat, în cazul în care acesta are un comutator pornit și oprit atunci sunt șanse ca acest device sa fie o parte a IoT. Un alt exemplu, intrerupatoare smart cu touch si wifi care deja sunt utilizate intens pe piata.

Se estimeaza că până în 2020 vor exista peste 26 de miliarde de dispozitive SMART conectate … E o mulțime de conexiuni (unii chiar estimează ca acest număr să fie mult mai mare, de peste 100 de miliarde). IoT este o rețea gigant de „lucruri” conectate (care include, de asemenea, oameni). Relația va fi între oameni-oameni, oameni-lucruri, și lucruri-lucruri(dispozitive-SMART).

Ce impact va avea asupra noastra?

Noua regulă pentru viitor va fi, „Orice lucru care poate fi conectat, va fi conectat.” Dar, de ce am avea nevoie de atatea dispozitive conectate unul cu altul? Există mai multe exemple pentru ceea ce acest lucru ar putea aduce sau ceea ce ar putea fi potentialul beneficiu. Ce se întâmplă dacă ceasul de alarmă suna la 6 a.m. și apoi anunță cafetiera pentru a începe prepararea cafelei pentru tine? Ce se întâmplă dacă echipamentul de birou detecteaza ca nu mai are hartie si comanda automat cateva top-uri de hartie?  Cum ar fi sa va puteti porni caldura in cabana de la munte folosind un termostat inteligent, inainte sa ajungeti acolo, astfel incat temperatura sa fie una confortabila la sosire?

Desigur, inca exista multe variabile in aceasta poveste: securitatea informatiilor si a conexiunilor pe care dispozitivele le folosesc, ridica un mare semn de intrebare. Vor fi capabile toate aceste dispozitive, senzori, device-uri smart sa protejeze datele si informatiile procesate?

Vezi si...

emag reduceri aniversare 18 ani majorat 2019

eMAG a anuntat ultimul Black Friday din 2019

eMAG sarbatoreste 18 ani de activitate în Romania si aniverseaza cu reduceri ce însumează 10 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *